Plaatje bij het artikel van Daltonschool Reggewinde

Daltonschool Reggewinde staat voor:

  • samenwerken in vertrouwen
  • onderwijs naar mogelijkheden
  • met plezier ‘leren leren’
  • openheid en eerlijkheid

Digitaal onderwijs

ICT helpt ons het beste uit kinderen te halen

Leren met Google Apps for Education

Alle leerlingen vanaf groep 5 krijgen bij ons een Google Apps account op het domein reggewinde.nl. Hiermee kunnen ze 'in the cloud' werken. Dat betekent dat alles wat ze maken veilig op internet wordt opgeslagen. Ze kunnen vanaf elk apparaat (computer, laptop, tablet of telefoon) op elke plek (thuis, op school of ergens anders) bij hun gegevens. Het enige wat ze nodig hebben is hun inloggevens om er bij te komen.

Documenten veilig delen

Zo kunnen leerlingen een werkstuk, taalles, filmpje of presentatie eenvoudig met hun leraar delen. Die bekijkt het en geeft commentaar. Maar ook samenwerken wordt makkelijker. Je kunt op verschillende plekken en tijden aan hetzelfde document werken. Dit kan alleen met personen van de Reggewinde. Niet daarbuiten.

Werken met Chromebooks

Deze minilaptops zijn beschikbaar voor alle kinderen. Als er eentje vrij is neem je hem mee naar je eigen werkplek en kun je bij al je eigen bestanden en oefeningen. Ben je klaar, dan is hij weer beschikbaar voor anderen.

Chromebooks kun je ook zelf aanschaffen. Je kunt hem dan zowel thuis als op school gebruiken. Het is een minilaptop die alleen op internet kan. Je kunt hem alleen gebruiken als je een Google account hebt. Misschien een slimme investering voor uw kind?

Kindgericht werken: liever digitaal of analoog?

De digitalisering is niet in alle gevallen een zegen. We willen het alleen inzetten wanneer het werkt voor het kind. Daarom laten we de kinderen zelf onderzoekend ontdekken wat voor hen het best werkt. Leren ze een dictee beter met internetoefeningen (snel en directe feedback) of door het gewoon te schrijven (leren door motorisch geheugen)? En zo geldt dat voor alle schoolactiviteiten. Voor elke oefening willen we zowel een 'papieren' als een 'digitale' variant hebben. 

Oefeningen thuis beschikbaar

Omdat veel oefenstof op internet staat, kunnen kinderen nu ook makkelijker thuis oefenen. Via de inlogpagina voor leerlingen komen ze bij al het digitale schoolwerk. Alleen Basispoort kan nog niet vanaf thuis benaderd worden.

Bring Your Own Device

Ons netwerk is zo ingericht dat ook eigen apparaten op school gebruikt kunnen worden. Dus als een leerling het mobieltje wil gebruiken om een tekst te maken, de rekenmachine te gebruiken, iets op te zoeken voor school of om spelling te oefenen, dan mag dat. Dat geldt ook voor alle andere apparaten die op internet kunnen.

Het roept vaak direct vragen op over misbruik van de apparaten. Onze ervaring (na ruim twee jaar dit beleid te voeren) is dat kinderen geen misbruik maken van het vertrouwen dat ze krijgen. Het gebruik van (eigen) digitale apparaten maakt ons onderwijs flexibel en sluit aan bij de wijze zoals volwassenen en jongeren thuis ook met de apparatuur omgaan. 

Als een leerling toegang wil tot het wifi-netwerk dan kunnen ze dat vragen met dit formulier. Hierin worden de voorwaarden voor gebruik omschreven.

 

Deel deze pagina: