Plaatje bij het artikel van Daltonschool Reggewinde

Daltonschool Reggewinde staat voor:

  • samenwerken in vertrouwen
  • onderwijs naar mogelijkheden
  • met plezier ‘leren leren’
  • openheid en eerlijkheid

Wijze lessen van een boeddhistische monnik

bij de themadag geestelijke stromingen

Tijdens de themadagen rond geestelijke stromingen maken we kennis met alle geloven en culturen. Want we weten: onbekend, maakt onbemind. Zo ging de bovenbouw eerder dit jaar op bezoek bij een synagoge en zo verdiepten we ons nu in het boeddhisme door met een monnik van gedachten te wisselen.

Hoe kijkt u aan tegen het vluchtelingenprobleem? Waarom is de Dalai Lama de grote leider, terwijl volgens het boeddhisme iedereen gelijk is? Mag je een mug wel doodslaan? De leerlingen van groep 6, 7 en 8 hadden zich met tal van vragen goed voorbereid op de komst van de professor in de boeddhistische filosofie: de Tibetaanse Lama Geshe Ngawang Zopa. Na een studie van 23 jaar aan de kloosteruniversiteit verwierf hij, net als de Dalai Lama, de hoogste graad die een Tibetaanse monnik kan behalen.

In een rood gewaad zit de monnik samen met non Tenzin Pellha op het podium voor de leerlingen. Een uur lang is het doodstil als Geshela in het Tibetaans vertelt en Pellha vertaalt.

De belangrijkste les die de leerlingen meekrijgen is dat je goed moet zijn voor elk levend wezen. Als je al oefent om bij wijze van spreken een mug geen schade toe te brengen, dan zal je ook wel drie keer nadenken voordat je een schoolgenootje kwetst. De wijze les van deze monnik, dwingt veel meer respect af dan een lesje over goede manieren en niet-pesten. 

Zo brengen we ons uitgangspunt 'op de Reggewinde word je gezien en gehoord en voel je dat je er bij hoort' in de praktijk. En met de wijze lessen van deze monnik in het achterhoofd kunnen we daar nog beter invulling aan geven.

 

Deel deze pagina: